Les- en leertips voor thuis

Bij het SOB kun je klassikaal Nederlands leren, maar daarnaast kun je de Nederlandse taal ook online oefenen. Op deze pagina vind je verschillende websites en apps waarmee je zelf online Nederlands kunt leren. Voor meer informatie over de klassikale lessen kun je terecht op de pagina Nederlands leren.

Online Nederlands leren en oefenen

Er zijn veel verschillende websites waardoor online Nederlands leren en oefenen op vele manieren kan. Het is een eenvoudige manier om de Nederlandse taal beter te leren kennen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de volgende websites:

  • www.taalklas.nl: een uitstekende online cursus Nederlands voor beginners (je moet hiervoor wel een account aanmaken);
  • www.oefenen.nl: diverse oefeningen in verschillende vaardigheden (taal, rekenen, etc., je moet hiervoor wel een account aanmaken);
  • www.jufmelis.nl: uitleg met veel oefeningen, die direct worden nagekeken;
  • www.taalkist.nl: een groot aantal oefeningen om je Nederlands taalniveau te testen;
  • Bij alle openbare bibliotheken in Amsterdam bestaat de mogelijkheid om op taal-pc’s de Nederlandse taal te leren (schrijven en lezen). Meer info: www.oba.nl;
  • www.bahasabelanda.com: een online beginnerscursus Nederlands voor iedereen met Indonesisch als eerste taal.

Apps en YouTube gebruiken om Nederlands te leren

Er zijn tegenwoordig ook veel apps beschikbaar waarmee het Nederlands geoefend kan worden. Zo is Duolingo een goede, gratis app met snelle en korte lesjes Nederlands. Babbel is ook een goede app om Nederlands te leren, je moet wel betalen voor het gebruik van deze app. Er zijn zeker nog meer apps om talen mee te leren, deze 2 zijn het bekendst. Voor het opzoeken van lidwoorden is er De of Het, gratis te downloaden.

Ook kun je op YouTube Nederlands leren. De eerdergenoemde website www.taalklas.nl heeft bijvoorbeeld filmpjes waarbij je Nederlands kunt leren. Ook via het kanaal van Juf M. zijn er veel filmpjes te vinden. Ook op YouTube vind je nog veel meer filmpjes om Nederlands mee te leren, als je op YouTube in de zoekbalk “nederlands leren” intoetst, kom je er al veel tegen. Vaak kun je op Youtube ondertiteling aanzetten, bv. bij een Nederlands liedje.

TV, video en filmpjes met ondertiteling

Een goede manier om Nederlands te leren is het kijken naar Nederlandse televisie en filmpjes. Als deze ondertiteld zijn kun je meelezen wat er gezegd wordt waardoor je het vaak beter begrijpt.

  • Bijna alle programma’s op de Nederlandse publieke zenders, zoals het NOS journaal, worden ondertiteld via teletekstpagina 888;
  • www.2bdutch.nl: ruime keuze aan video’s met ondertiteling in verschillende talen;
  • www.schooltv.nl, veel korte filmpjes, voor verschillende niveaus, over diverse onderwerpen. Bij de filmpjes is de letterlijke tekst opgenomen om deze mee te kunnen lezen;
  • www.netinnederland.nl: Net in Nederland is hét online platform voor nieuwkomers, van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Deze site bezit ruim 1500 video’s met Nederlandse en Arabische ondertiteling. Mensen die hun leven aan het opbouwen zijn in de Nederlandse samenleving, vinden bij Net in Nederland veel informatie die daarvoor nodig is.

Nederlandse grammatica oefenen

Alles over de Nederlandse grammatica vind je op de volgende websites:

Vertalen van en naar het Nederlands

Via de volgende websites kun je teksten van het Nederlands laten vertalen naar een andere taal, of van een andere taal naar het Nederlands. Ook is het vaak mogelijk om de tekst van een website te laten vertalen:

Informatie over inburgering en het staatsexamen NT2

Tips voor expats en migranten

  • Amsterdam language meetup, het praktische met het aangename verbinden: diverse mogelijkheden om anderen te ontmoeten en je Nederlands te oefenen;
  • Expatcenter Amsterdam: hét servicecentrum voor kennismigranten in en om Amsterdam;
  • www.iamexpat.nl: I am Expat is een online platform voor expats in Nederland;
  • www.buitenlandsepartner.nl: de Stichting Buitenlandse Partner steunt Nederlanders en hun partners van buiten de Europese Unie bij gezinsvorming, gezinshereniging en integratie in Nederland.